Ne bucurăm că ai ales să te îmbarci în această frumoasă călătorie! În continuare găsești tot ce ai nevoie să știi înainte de a porni la drum. Ne-am imaginat o conversație cu tine, în care tu ai primul cuvânt ;)
Ok, fie. Încep cu ceva practic, si anume numărul ideal de jucători. Noi spunem că acesta e 6, dar se poate juca cu ușurință între 2 și 9 persoane, cu timpul aferent.
Și care e vârsta recomandată?
Datorită complexității multora dintre întrebări și instrucțiuni, recomandăm ca vârsta minimă a jucatorilor să fie 12 ani. Însă tu poți să testezi și cu vârste mai mici, asumându-ți în același timp și rol de facilitator/interpret.
Perfect. Cât durează?
Timpul mediu de joc este 2-3 ore, cu potențial de extindere în funcție de profunzimea discuțiilor și a proceselor.
Pentru cine e jocul ?
The Integration Game e recomandat pentru grupuri de prieteni, colegi și familie; grupuri de necunoscuți; educatori, formatori, coach, terapeuți, grupuri de suport, terapie și consiliere. Este excelent atât pentru cunoaștere unor persoane noi, cât și pentru aprofundarea legăturilor și conectării în grupuri cu persoane care se cunosc deja.
Ce face mai exact acest joc?
Posibil că ai auzit în copilărie despre Făt-Frumos și cum el crește într-un an cât alții în șapte, și atunci poate ți s-a părut un basm. În realitate, însă, potențialul acesta de creștere e viu în fiecare dintre noi. Ceea ce face diferența e modul în care alegem să trăim fiecare experiență a vieții noastre.
Un ingredient important al maturizării și creșterii accelerate este capacitatea de auto-analiză și auto-cunoaștere, de reflectare asupra experiențelor vieții și integrarea lor la un nivel profund – iar vestea bună este că asta poate fi învățat.
Transformarea reală nu vine doar din informații sau experiențe, ci și din modul în care reușim să le integrăm pe acestea în ființa noastră, astfel încât ele să nu rămână cu noi doar la nivel cognitiv, ci să devină parte din ceea ce punem în practică în fiecare zi.
The Integration Game facilitează acest proces, pentru a ne ajuta să așezăm în noi cele trăite, simțite și experimentate, astfel încât deciziile viitoare să devină mai fluide și congruente cu întreaga noastră ființă.
Tocmai ai deschis un joc viu, care are puterea de a-ți aduce mesajele de care ai acum nevoie pentru a crește spre o viață conștientă, trăită în armonie. Este o călătorie de integrare a trecutului, sărbătorire a momentului prezent și creare inspirată a viitorului.
Deci dacă înțeleg bine, acest joc mă ajută și să învăț?
Chiar așa! Prin întrebările și provocările jocului, ai ocazia:
- Să îți vezi părți ale personalității ce până acum au fost în umbră,
- Să reflectezi la domenii de viață asupra cărora nu ai zăbovit prea mult până acum,
- Sa armonizezi aspectele feminine și masculine ale ființei tale,
- Să înveți concepte și să primești perspective noi,
- Să îți conturezi noi viziuni,
- Să te eliberezi și să vindeci răni emoționale,
- Să te conectezi cu adevărul tău cel mai profund.
Și, poate chiar mai valoros, ai ocazia să co-creezi mediul în care alți oameni pot să experimenteze toate acestea, să fii martor și să susții un spațiu în care ceilalți să se conecteze la ei înșiși.
Wow, sună foarte complex! E nevoie să facem ceva special pentru a crea acest spațiu despre care vorbiți?
Ar fi câteva lucruri :)
- Începeți prin a vă crea starea mentală și sufletească potrivită pentru a vă bucura de joc – asta poate însemna un ceai, o cupă cu înghețată, muzică sau perne confortabile, sau orice altceva crează această stare pentru voi. Pregătiți instrumente de scris și hârtie, pentru că unele întrebări vă vor cere să scrieți sau desenați. Sau poate veți dori să notați ideile revelatoare ce apar în timpul jocului.
- Când vă așezați în jurul planșei, nu o faceți arbitrar, ci în ordinea lunilor în care v-ați născut, începând cu luna ianuarie și urmând apoi sensul orar, pentru a re-crea energia firească de curgere a vieții.
- E important să vă luați câteva momente în tăcere pentru a observa intenția cu care începeți jocul. Ce își dorește fiecare să trăiască, să experimenteze – ca stare și emoții – în timpul jocului? E vreo anumită arie a vieții voastre care are nevoie de atenție? Intenția clară va spune zarurilor cum să se învârtă, iar ele vă vor indica drumul cel mai benefic pentru voi acum.
- Fiecare sesiune The Integration Game este co-creată de participanți, în spiritul acceptării fiecăruia pentru ce este și ce aduce cu sine, al onestității, încrederii, autenticității și confidențialității. Regulile inițiale sunt minimale exact pentru a crea oportunitatea unei asumări mai mari, individuale și colective. Dacă cineva întreabă “Pot să iau orice card din set, sau trebuie să îl iau pe cel de deasupra?”, întreg grupul decide. “E suficient acest răspuns, sau trebuie sa mai spun ceva?”, întreg grupul decide. Când există consens în grup, toate regulile (noi) co-create sunt binevenite și funcționale.
- Cadrul jocului nu e unul în care dăm sfaturi, contrazicem, comparăm, compătimim sau învinuim. Ci ascultăm cu atenție, în tăcere, ce are de spus fiecare, și vorbim doar dacă simțim că ceea ce avem de spus îmbunătățește tăcerea. Ce ai putea spune, de exemplu, dacă vrei să susții persoana care vorbește, este cuvântul Aho, care în traducere liberă înseamnă “Te aud. Fie primit!” Și atât.
Aho îi oferă vorbitorului spațiul de a spune orice simte, fără teama de a fi judecat, în timp ce eliberează ascultătorul de nevoia de a răspunde în orice fel, oferindu-i permisiunea de a rămâne într-o stare de prezență conștientă ca ascultător, primind cu adevărat ceea ce are vorbitorul de împărtășit.
Acestea fiind spuse, te invităm să aduni în jurul tău prietenii, familia sau colegii alături de care vrei să te bucuri de câteva ore speciale, și să purcezi la drum.
- O hartă dejoc/călătorie
- 9 călători (pioni)
- 2 zaruri
- 7 pachete de cartonașe de culori diferite
Ți le prezentăm pe rând:
Harta de joc
Opera de artă pe care o vedeți vă va servi ca hartă. Pionii – Călători vor porni din cercul albastru (partea de sus a planșei) și se pot deplasa în două direcții: înainte (urmărind săgețile, în sens orar pe cercul soarelui, în sens anti-orar pe cercul lunii) sau în sens invers.
Punctele mari albastru și portocaliu, ce formează capetele intersecției Soarelui și Lunii, se includ în numărătoare la deplasarea pionilor. Când treceți prin oricare dintre ele, puteți alege dacă vreți să continuați călătoria pe același cerc (Soare / Lună) sau să schimbați cercul pe care vă deplasați.
Pe fiecare cerc sunt 2 puncte magice (vezi marcajul pe planșă, capetele semnului infinitului). Când treci prin oricare din ele, acestea îți oferă oportunitatea de a te teleporta oriunde pe planșa de joc îți dorește sufletul (eh, asta da magie!), ridicând un cartonaș din setul de culoarea respectivă și citindu-l, ca de obicei.
Cartonașele
Cele șapte seturi de cartonașe se vor poziționa în / lângă cercurile de culoare corespunzătoare de pe hartă. Întrebările și instrucțiunile sunt exprimate când la genul feminin, când la masculin, astfel că atunci când tragi un cartonaș, poți să îl citești direct folosind genul ce te reprezintă.
Toate cartonasele sunt menite să fie citite cu voce tare. Unul dintre principiile echilibrului masculin-feminin este acela că acțiunile sunt urmate de momente de nemiscare și liniște, care permit informației să se re-așeze, astfel că unele dintre cartonase vă vor cere să faceți asta. Dați-vă voie să urmați toate instrucțiunile așa cum apar, urmărind cu detasare si curiozitate ce anume trezesc în voi.
Zarurile
Zarul negru vă va indica numărul de căsuțe pentru a avansa.
Zarul alb vă va indica:
- Stai și integrează – indiferent de ce spune zarul negru, rămâi pe loc și trage un cartonaș de culoare violet, din mijlocul planșei ( )
- Mergi înainte cât arată zarul negru ( 1 x )
- Mergi înainte dublu cât arată zarul negru ( 2 x )
- Mergi în sens invers cât arată zarul negru ( 1 x )
- Mergi în sens invers dublu cât arată zarul negru ( 2 x )
Aha, am înțeles. Și… cine câștigă?
În mod clar, toată lumea :).
Când se termină jocul?
Jocul se poate încheia atunci când un călător a colectat cel puțin câte un cartonaș din fiecare din cele șapte culori, sau poate continua până când mai mulți călători au reușit asta.
Acesta poate fi finalul unei călătorii / runde de joc.
Atunci când cineva acumulează patru cartonașe din aceeași culoare, poate alege, în loc să arunce zarurile, să-și mute călătorul pe orice culoare de pe hartă și să ia un cartonaș de culoarea respectivă. Cele patru cartonașe vor fi alăturate la finalul pachetului de carduri de aceeași culoare.
Există alte potențiale finaluri sau runde?
Un mod minunat de a marca “integrarea” aspectelor ce apar în joc este ca atunci când cineva are câte un cartonaș din fiecare culoare, sau când decideți voi, să sărbătoriți acea persoană în felul următor: Formați un cerc, stând în picioare, menținând ordinea datei de naștere (ianuarie – decembrie). Invitați în mijlocul cercului persoana care a colectat câte un cartonaș din fiecare culoare. Priviți-o în tăcere pentru câteva momente, cu intenția de a o vedea ca pe o persoană integră, suverană, autonomă, plină de putere interioară și echilibru, libertate și iubire. Priviți astfel încât să cuprindeți cu privirea simultan toate persoanele din cerc, cu o privire periferică, relaxată, defocalizată. Stați în această stare cât simțiți că este nevoie. Dacă doriți, puteți face acest lucru și cu alți jucători, sau pentru fiecare persoană din grup.
În acest caz, cred că tot ce ne rămâne de făcut e să întindem pânza de joc și să dezlănțuim zarurile! Da, și înainte să faceți asta, avem o ultimă mențiune. Seturile de carduri pot fi folosite și în alte variante ale jocului, chiar și cu grupuri mai mari.
Integrare
…proces de conștientizare prin care acceptăm deopotrivă umbrele și luminile ființei noastre, precum și ale celorlalți, renunțând la prejudecăți, vindecând rănile, trăind cu recunoștință și iubire pentru sine și toate ființele. Aducem în armonie mintea, corpul și sufletul. Onorăm întregul individual și totodată Întregul Existenței.