FreeCell este o formă de pasiență jucată cu un singur pachet, de către un singur jucător. Cheia către victorie stă în cele patru celule libere din colțul tablei, de unde și numele, care se traduce prin “celule libere”.Obiectivul jocului FreeCell este sa creați patru stive de 13 cărți, câte una din fiecare culoare, în fiecare dintre cele patru celule casă. Fiecare stivă trebuie construită începând de la cartea cea mai mică (asul) până la cea mai mare (popa).
Tabla de joc FreeCell
FreeCell se joacă cu un singur pachet de 52 de cărți, împărțite cu fața în sus în opt coloane. Veți extrage din aceste coloane pentru a construi patru stive:
- În colțul din stânga sus se află 4 celule libere, unde stocați temporar cărțile în timpul jocului.
În colțul din dreapta sus se află 4 celule casă, unde construiți stivele necesare pentru a câștiga.
Cum se joacă FreeCell
Extrageți cărțile din partea de jos a fiecărei coloane și mutați-le în felul următor:
De la coloană la celula liberă. O singură carte poate ocupa o celulă liberă o dată.
De la coloană la coloană (sau de la celula liberă la coloană). Cărțile trebuie plasate pe o coloană în ordine secvențială descendentă sau alternând roșul și negrul.
De la coloană la celula casă. Fiecare stivă trebuie să cuprindă o singură suită și să înceapă cu un as.
Sfaturi
Cereți sfaturi. V-ați blocat? Apăsați tasta H pentru a vi se arăta următoarea mutare.
Descoperiți cărțile ascunse. Dacă nu vedeți clar o carte, faceți clic cu butonul din dreapta pe ea. Cartea va rămâne vizibilă atât timp cât mențineți apăsat butonul mouse-ului.
Jucați din nou. Pentru a juca din nou aceeași mână, notați numărul jocului din colțul din stânga jos al ecranului, faceți clic pe meniul Joc, faceți clic pe Selectare joc, apoi tastați acel număr. Aceasta este o modalitate amuzantă
de a testa o strategie diferită sau de a vedea dacă un prieten ar fi jucat aceeași mână mai bine.
Planificați din timp. Mutați cărțile cu grijă pentru a stabili serii lungi, goliți coloanele și aduceți așii în celulele casă.
Mai întâi așii. Când cărțile mici sunt îngropate într-o coloană, este mai bine să le scoateți la vedere și să le mutați de la început într-o celulă casă.
Eliberați celulele libere. Cu cât aveți mai multe celule libere disponibile, cu atât va fi mai simplu să mutați cărțile. Urmăriți să lăsați liberă o celulă atunci când o mutare se termină.
Eliberați coloane întregi. Oricând este posibil, mutați fiecare carte dintr-o coloană și umpleți-o din nou începând cu o carte cât mai mare, ideal una mai mare decât zece. Popii sunt alegerea optimă.